1 Naposledy upravil: Kuba (25.02.2011 19:17:23)

Téma: Kuba - můj nový pc

V půlce ledna jsem upgradoval ze sestavy:

MB: ASUS A7N8X-X
CPU: AMD Sempron 2500 1,75GHz
grafická karta: ATI Radeon 9250 128MB
RAM: 512MB Mosel
HDD: 80GB
Zdroj: MaxPower

na tuto sestavu:

MB: ASUS M4A88T-V EVO/USB3, integrovaná grafická karta ATI Radeon HD 4250
CPU: AMD Athlon II X3 445 - odemknutý na čtyřjádro AMD Phenom II X4 945 akorát bez L3 cache
RAM: 4GB Kingston
HDD: 500GB Seagate
Zdroj: Seasonic Energy Knight SS-400ET 400W
OS: Arch Linux + Windows 7 (jen jako "zavaděč her" big_smile)

LCD: LG L206WTQ - wide 20 palců, 1680x1050
Myš: MS Wireless Optical (byla v setu s klávesnicí, ale ta mi postupně odcházela a tak jsem ji nahradil)
Key: Trust Isla

http://img607.imageshack.us/img607/2259/p1000828.th.jpg

2

Re: Kuba - můj nový pc

tak tomu říkám slušný pokrok, gratuluju smile

Windows 7 (jen jako "zavaděč her")

moc pěkný termín big_smile

3

mego napsal:

tak tomu říkám slušný pokrok, gratuluju smile

Windows 7 (jen jako "zavaděč her")

moc pěkný termín big_smile

Jo je to dost velký rozdíl mezi těmi sestavami, díky. Ještě by to chtělo nějakou pořádnou grafiku, aby zvládla Mafii 2 a podobné hry. Ta integrovaná ATI Radeon HD 4250 zvládá bez problémů hry jako Bus Driver, 18WoS Extreme Trucker, Citybus simulator 2010, Mafie 1 a OMSI (z toho co hraju a co jsem zatím zkoušel). A v okně 1280x800 jde dobře 18WoS Extreme trucker 2. Mafii 2 jsem zkoušel demo a to jde v okně 1280x800 při jízdě městem celkem jakž takž bez sekání, ale při přestřelkách už se to seká, takže k ničemu.

Ještě jsem upravil první příspěvek, procesor mám odemknutý na AMD Phenom II X4 945 a ne Athlon (to jsem popletl).

4

věřím, ty nové počítače, to je radost na tom dělat big_smile ve starších postupně odchází kde co a je s tím víc a víc starostí. živnotnost PC je bohužel značně omezena. samozřejmě existují výjimky smile

grafiku jsem nedávno řešil taky, podívej se na toto vlákno, třeba ti pomůže při výběru: http://tucnak.info/viewtopic.php?id=54 - budu pak rád, když přispěješ svými poznatky.

mafii 2 jsem na HD3870 dohrál - plné detaily, rozlišení 1680x1050. teď už to mám dohrané a grafiku vlastně nepotřebuju, žere to víc proudu, víc to hlučí, ale asi si ji ještě chvíli nechám big_smile

5

nákup grafiky nechám minimálně až na letní prázdniny, teď by mě to akorát rozptylovalo od učení.

6

mego napsal:

teď už to mám dohrané a grafiku vlastně nepotřebuju, žere to víc proudu, víc to hlučí, ale asi si ji ještě chvíli nechám big_smile

big_smile To mě dostalo. Myslel jsem si, že to takhle dopadne wink

7

nákup grafiky nechám minimálně až na letní prázdniny, teď by mě to akorát rozptylovalo od učení.

to je rozumný nápad big_smile člověk pak má hned chuť všechno testovat.

To mě dostalo. Myslel jsem si, že to takhle dopadne

no já nakonec také smile výhoda bazarového zboží je v tom, že v blízkém časovém horizontu není problém jej prodat za stejnou či kolikrát i vyšší cenu.

ale líbí se mi minimálně ten pocit, že mám grafický výkon cool líbí se mi fungovat na otevřených ovladačích v ubuntu - a tím pádem nebude problém provozovat akcelerované gnome 3 či unity, videa 1080p bez problémů (integrovaná to nedávala) atd.

jednoznačně se ale ukazuje jako zbytečná investice nákup nové grafiky - pro někoho, kdo netráví denně hodiny u her.

8

Grafiku jsem stále ještě nedokoupil a asi ani dokupovat nebudu smile. Vzhledem k tomu, že mám notebook HP ProBook 4535s s dvěma GK (integrovaná v CPU + ATI HD6510G2), tak bych si kdyžtak zahrál náročnější hry na něm, zatím ale na něm nejsou ani Widle.

Spíš ale začínám přemýšlet, že bych si do PC dokoupil další 4GB RAM big_smile.
Teď mi na PC běží v Archu Gnome3+Compiz+AWN+Chrome+Audacious+Pidgin+Free Rapid Downloader v javě a RAM mám zabranou ze 75% (2,7GB z 3,6GB)...

9

jo, dneska se plýtvá ramkou o106.. jinak kombinace programů - dobré, dobré.

10

Začínám zvažovat koupi SSD, konkrétně tohoto: http://www.czc.cz/kingston-ssdnow-v200- … 50/produkt

Nestojí moc, 64GB by snad mělo na dva OS stačit. Linux mám v současné době na 19,4 GB velkém oddílu včetně /home (8,8 GB) a Windows 8 CP mám na 48,7 GB oddílu a mám tam přes 10 GB volno, tak by to snad mělo stačit.

15 GB bych vyhradil pro Linux (/home na HDD) a zbytek bych nechal pro Windows.

11

doporučil bych nechat linuxu alespoň 20 GB, ideálně 30..

jinak koukám, že ceny SSD disků klesly na přijatelnou úroveň.

12

proč? Linux přeci nebobtná jako Windows (a zejména složka WinSxS) big_smile.